Yoga en parelles

31.07.2013

 

Molt sovint el Hatha yoga és una pràctica solitària, individual, pròpia. Si bé podem considerar que, en una veritat última, el yoga ens mostra que no estem sols, que justament a través de la pràctica ens vivim unitàriament amb tot allò que és, en una dimensió personal, es tracta d’un descobriment des de la individualitat. Fins i tot en la pràctica compartida, com a les classes, el treball és personal, recollit i interior. El company hi és circumstancialment, per qüestions pràctiques, i el professor és guia i facilitador. No existeix veritablement un interès relacional i l’experiència és profundament individual.

La pràctica del yoga en parella és, per contra, la trobada amb l’altre, amb la individualitat de l’altre. La seva manera de moure’s, de silenciar-se, d’aquietar-se, de jugar, d’estar.

En el yoga en parella, com en la quotidianitat, em trobo amb la limitació personal que suposa ajustar el meu ritme al ritme de l’altre i, també, el creixement i la riquesa que m’aporta el contacte. Esdevinc un en relació. Els límits de l’un i de l’altre limiten l’un i l’altre i demanen reajustaments. Les capacitats de l’un i de l’altre donen ales a l’un i l’altre i desenvolupen les seves potencialitats. L’acompassament és imprescindible, i és mitjà i fi a l’hora.

La individualitat té un aspecte còmode: em sento més lliure, puc atendre exclusivament les meves necessitats i desitjos, la competitivitat, les pors, els límits i els gaudis.

En la pràctica en comú em trobo amb la complexitat de dós móns que es troben i es redefineixen, generant-ne un altre. Té un altre tempo, més circular, menys previsible. Amb l’altre aprenc a ser company, descobrint l’ajuda mútua, el diàleg. Descobreixo el joc, el contacte, la sensualitat. Aprenc a frustrar-me quan sé que podria aconseguir més ràpidament una fita, i trio caminar més a poc a poc, per caminar amb l’altre. Amb l’altre puc ser prou humil per a aprendre d’ell i prou generós per ajudar-lo a aprendre.

Tal com diu una dita africana: “Si vols anar de pressa, ves-hi sol. Si vols arribar lluny, ves-hi acompanyat”.

 


Lila - Mariona Puigferrat

 

Etiquetes

Please reload

Entrades recents
Please reload

Cerca per etiqueta
Please reload

Yoga Wu wei Sant Cugat

Truca

645.33.52.63

659.71.30.52

Visita'ns

C. Vallès, 92. St. Cugat del V.

  • Facebook Clean Grey
  • Instagram - Grey Circle
  • YouTube limpia gris

by Lila